Vorige week presenteerde de Europese Commissie de Omnibusregeling – een pakket gericht op regeldrukvermindering. Zo valt 80% van de bedrijven ineens buiten de CSRD-reikwijdte. Dit is terecht want de CSDR werd een papieren rompslomp die alles bij elkaar die zijn doel voorbij schoot.
Het was voor kleine bedrijven zonder een Duurzaamheid-officer niet te doen. Zo werden grote bedrijven bijna bevooroordeeld en dat kan niet de bedoeling zijn. Doel blijft natuurlijk. Een regeneratievere wereld. Een waarin juist ruimte is voor wol, biologisch katoen en andere natuurlijke materialen die langer meegaan. We moeten ons in blijven zetten op minder water gebruik bij zowel de groei van de gewassen, bij het kleuren van de vezels en bij het finishen van de stoffen. Uiteraard moet enegie die we gebruiken in de keten groen zijn. En we moeten volop inzetten op langduriger gebruik (ook door hergebruik) en vervezeling tot natuurlijke mest zoals de wolkorrels van Wolterra.
Wij blijven doorgaan met het najagen van een duurzamere keten en willen wel alles weten wat onze leveranciers doen op gebied van dierenwelzijn, milieu, energie en water bijvoorbeeld. Ook zetten we in op een circulaire keren. We zijn dan ook vereerd met het certificaat van Wolterra die hun en onze moeite erkend om de keten te sluiten. Aan jou de oproep om mee te doen en oude kleding bij ons in te leveren voor hergebruik of om het te vermalen tot compost
Maar er is meer. Er komt nieuwe regelgeving aan vanuit Brussel om de ecologische impact van kleding te meten (gebasseerd op de PEF = Product Environmental Footprint) die wij incompleet vinden. Een Life Cycle Analyses is super goed maar die moet dan fair zijn. Door landgebruik sterk mee te laten wegen en het productieproces van kleding nauwelijks, laat staan circulariteit en de gevolgen van microplastics in natuur (en lichaam) komt polyester kleding er nogal goed af en wol en katoen minder. Terwijl we in een wereld leven waar we van fossiele brandstoffen af gaan, propageert de EU het gebruik van restmaterialen van olie, als deze nieuwe PEF wordt geïmplementeerd. De omgekeerde wereld. Bovendien wordt wol vaker en langer gedragen dan een gemiddeld polyester blouse of t-shirt. Wil je er meer over weten lees dan hier, ga met ons in gesprek en teken dan hier de petitie van Make the label Count.