We bieden nu, naast de jeans met een beetje elastan, ook raw denims aan. Japanese denim staat wereldwijd bekend om zijn hoge kwaliteit, vakmanschap en aandacht voor detail. De regio Okayama, en in het bijzonder de stad Kojima, wordt gezien als het centrum van de Japanse denimproductie. Hier zijn veel van de beste denimfabrieken met de beste ambachtslieden gevestigd. Deze regio is een soort “Mekka” voor denimliefhebbers. Wat Japanese denim onderscheidt van andere soorten denim, zoals die uit de Verenigde Staten of Italië, zijn de unieke productieprocessen en traditionele technieken die in Japan worden gebruikt. Veel Japanese denim is raw (ongewassen). Het behoudt daardoor zijn stijfheid en ruwe textuur. De drager kan en moet de stof zelf inbreken, waardoor het uniek vervaagt en zich aanpast aan de lichaamsvormen en levensstijl van de drager.
De oude shuttle-weefgetouwen die in de jaren 50 en 60 uit de VS zijn geïmporteerd, werken langzamer en zorgen voor een strakker en sterker doek. De textuur is ook onregelmatiger en voller, wat bijdraagt aan de karakteristieke uitstraling van Japanese denim die ruw, en bijna vintage aan doet. Japenese denim is vaak zwaarder dan reguliere denim. Het gewicht van denim wordt uitgedrukt in ounces per yard (oz). Japanese denim kan variëren van gemiddeld (12-16 oz) tot zwaar (18-25 oz), waardoor het stugger en steviger aanvoelt. Zwaardere denim is duurzamer, maar heeft meer tijd nodig om in te breken. We hebben beiden. Samen met Borelio maken we deze stoffen nu dus spijkerbroeken op maat. Jij kiest de stof, de dikte, de kleur garen, de type zakken, de fit etc en wij laten het maken. In de winkel hebben we voorbeelden zodat jouw ideale denim kan worden gemaakt.
De raw denims combineer je goed met een American Oxford shirt-Bodywarmer-of Jasje
De denims worden gekleurd met de natuurlijke hoogwaardige indigo-verven in plaats van synthetische kleurstoffen. Dit geeft de denim een diepe, rijke kleur die op een unieke manier vervaagt na verloop van tijd. Sommige Japanse producenten gebruiken zelfs traditionele methoden, zoals Aizome (Japanse indigo-verftechniek), wat extra vakmanschap vraagt. Bij deze Rope dyeing-techniek worden katoenen garens in een bad met indigo gedompeld en vervolgens gedroogd. Dit proces wordt meerdere keren herhaald, waardoor de buitenkant van de garens gekleurd wordt, maar de binnenkant wit blijft. Hierdoor kunnen jeans na verloop van tijd hun unieke vervaging en “fade” ontwikkelen, wat een kenmerkend aspect van rauwe Japanese denim is. Omdat het oude weefgetouwen zijn en het weven langzamer gaat is de productie ervan kleinschaliger en gebeurt het met meer aandacht voor kwaliteit. Deze slow fashion-benadering maakt Japanese denim gewild onder denimliefhebbers. Uiteraard is het een Selvedge denim. De afgewerkte zijkant van het doek heeft daarbij een gekleurde streep (meestal rood of blauw). En uiteraard wil je die ergens in het ontwerp van jouw jeans laten zien. De jeans worden de zeer verfijnd verwerkt. Denk aan hoogwaardige stiksels, stevige knopen, koperen klinknagels en netjes afgewerkte zakken. Elk detail is zorgvuldig gekozen om de kwaliteit van het product te onderstrepen. Net als the make en jouw ideale fit. Kom je kijken? Maak een afspraak.