Om 10.01 uur ben ik bij Van Bruggen Juwelen voor de prachtige ruime winkel van Peter en Arno voor een gesprek over het juweliersvak, drijfveren, ondernemen en de mooie dingen van het leven. Ik ken Peter al 20 jaar als ondernemer uit het Stadhuiskwartier. Als dromer. Als ondernemer. Als excentriekeling maar bovenal als lief, integer mens. Peter heeft wat met getallen. Dat hebben meer mensen die van schoonheid houden. De symmetrie van getallen of zelfs een getal is op zichzelf eenvoudig en mooi.
10.10 uur Nu zes maanden geleden opende de eigenhandig verbouwde winkel aan het Oudkerkhof. Het is nog voor openingstijd en dus bel ik aan. Dat aanbellen moet je sowieso bij een juwelier. Er loopt nog iemand toevallig binnen. Haar wordt gevraagd of ze wel een afspraak heeft. Van Bruggen wil aandacht geven. Het uitzoeken van iets moois moet energie kosten. Dat moet je erin willen stoppen. En natuurlijk moet het ook energie opleveren. Voor opdrachtgever en ambachtsman.
Peter zijn moeder had ooit een goudsmid cursus gevolgd. Zijn vader was leraar kunstgeschiedenis. Een naar wie je graag wilde luistern. Dat deelt Peter met zijn vader. Toen Peter op zijn kamertje in Groenlo door zijn ouders jaren later wordt gevraagd wat hij wil gaan doen qua studie, zegt hij impulsief Goudsmeden in Schoonhoven. Het worden vier mooie jaren in de enclave met 600 studenten (80% vrouw) waar de basis van een winkel met juwelen wordt bijgebracht. Tekenen, rekenen, sculpturen maken, knutselen etc.. De basis is broos blijkt als hij in Enschede bij Kwekkeboom echt in de leer gaat. Hier pas leert hij over kluisorganisatie, boekhouding, bestellingen en het recyclen van goud. Ook ziet hij in dat bij het ambacht 20% regeltijd komt kijken en bij het winkeltje spelen 10% administratie.
Nu werken Peter en Arno zo’n 80 uur. 40 uur in de winkel en 40 uur in het atelier. De combinatie maakt het vak leuk en zwaar. In de winkel gaat het al om het creatieproces. Samen met de opdrachtgever zoeken we naar de richting. Vervolgens worden er schetsen gemaakt en dan de 3-D modellen gemaakt met Resin en Wax. Pas na goedkeuring wordt het definitieve sieraad gemaakt. Niet zelden worden de edelstenen nog speciaal besteld of uitgezocht bij de drie vertegenwoordigers van edelstenen. Ook rijdt Peter in zijn superschone tip top Jaguar naar Antwerpen. ‘Diamantairs lopen daar in ruime pakken. Ze moeten immers de stenen op hun lichaam kunnen dragen.’
De sieraden van Van Bruggen zijn herkenbaar aan de klassieke inborst van Peter. Het is warm, vrouwelijk en bovenal netjes gemaakt. ‘Een goed, dik, schilderdoek wordt toch ook eerst met hazenlijm en gers voorbehandeld voordat het kunstwerk wordt geschilderd’. De sierraden zijn verfijnd en hebben ook weinig harde randen. Het is eerder Engels dan Duits. Het is namelijk niet overgeengineerd en gemaakt met oog voor de traditie. Sieraden die wij maken gaan decennia mee en moeten de tand des tijds doorstaan. Meestal worden sieraden enkele jaren later opnieuw getaxeerd en dan is eigenlijk altijd de prijs hoger dan bij het laten maken. Ook worden sieraden na jaren uitgebreid of de edelstenen elders ingezet. Ik houd van mooie dingen die je bewust kiest. Dat is vaak degelijk. Het heeft de juiste verhouding. De natuurlijke gouden snede. Mooi staat ook los van status. Dat zoek ik ook in mijn klanten. Zoals gezegd. Ze stoppen er energie in. Het is een keuze voor mooi. Iets dat in de tijd ook nog eens mooier wordt.
10.30 uur Zelf heeft Peter een bescheiden collectie horloges van een Tudor, een Lecoultre en natuurlijk een Van Der Gang en een Nomos. En niet alleen omdat hij die laatste twee merken in zijn collectie heeft. De armbandjes zijn allemaal van zijn grote liefde Judith. Manchetknopen heeft hij niet; hij draagt de NEW TAILOR hemden immers altijd open. Ze zouden ook in de weg zitten bij het solderen en op de millimeter nauwkeurig stenen zetten. Een halssierraad draagt hij evenmin alhoewel hij er wel een warm pleidooi voor houdt als een persoonlijk amulet van de Vrijmetselarij of als talisman van een ander genootschap of vriendschapsverband.
Peter mag graag filosoferen, dagdromen en heel hard werken. ‘We brengen een offer maar het is het waard.’ Met slechts een bescheiden investering hebben we ons ambachtshuis echt drie niveaus verhoogd. Van het super charmante pandje op het stadhuisplein hebben we nu 120 vierkante meter winkel en een prachtcollectie. ‘De verbouwing deden we eigenhandig’. Hij is ervan overtuigd dat handwerkers alles kunnen. Die kleermakers van jullie zijn ook superhandig. ‘Fleurie bijvoorbeeld, die kan zeker ook goed klussen’. De winkel is super smaakvol. Het lijkt al helemaal af, maar stiekem fantaseren de heren al over een mooiere etalage en een extra meubel. En nieuwe kunst.
10.40 espresso nummer twee met cholade en een glas ijskoud water.
Zelf geeft Peter zijn geld graag uit aan mooie dingen. Een broek, het liefst zo smal mogelijk met sigarettenpijpjes, van NEW TAILOR, (maffe) kunst, toegepaste Japanse kunst als een harnas, mooie geuren, Eames stoelen en hopelijk binnenkort een Porsche 996. Liever odd-ball dan een allemansvriend. Ja natuurlijk zou hij graag naar Japan gaan maar daarvoor moet de business door blijven groeien. Eerst is de keuken aan de beurt. Ondertussen maak ik in Europa reisjes. Laatst nog naar Kopenhagen voor een tentoonstelling rondom een priesteres. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Maar wel het liefst visueel. Ik neem het als een spons in mijn op.
10.50 Tussendoor en aan het eind bemoeit Arno zich af en toe speels met het interview. ‘Arno is van de communicatie met klanten. Ik niet per se’. Een sierraad laten maken kost minimaal 12 weken. Niks in verhouding met hoe lang je het draagt. Mensen moeten ook geduld hebben. ‘We doen maar wat’, zegt Arno als ik hem vraag wat Van Bruggen zo bijzonder maakt. ‘We zijn persoonlijk. Uniek. En doen alles op de best mogelijke manier. We zien de winkel als als een spel. Elke dag (van woensdag tot zondag) moeten wij en de klant winnen’.