Het wassen van wollen truien blijft een lastige kwestie. Meestal kun je wollen truien met de hand wassen in je badkuip. Makkelijker is het om gewoon hget wolwasprogramma te gebruiken. Check even op het wasvoorschrift of bel ons even. Pakken kunnen niet in de wasmachine. Jouw truien wel heel goed. Belangrijk is dat je water echt niet warmer is dan 30 graden om krimp te voorkomen. Daarnaast moet je vooral niet te veel wasmiddel gebruiken.
Was jouw wollen truien gewoon met de wasmachine
Bijna elke wasmachine heeft tegenwoordig een scala aan wasprogramma’s, waaronder wol of fijne stoffen. Daarnaast is een machine een stuk veiliger dan met de hand. Het voordeel van deze programma’s is dat je was vrij koud en kort wordt gewassen. Het centrifugeren is er zelfs zo op ingesteld (max. 600 toeren) dat hij je truien wiegt in plaats van door elkaar schudt of uitwringt. Dat is immers funest voor jouw delicate kleding.
Als je het met de hand doet, draai de trui dan binnenstebuiten, dompel hem onder in het water en laat tien minuutjes weken. Spoel goed uit en druk zachtjes het water uit je trui. Wring een wollen trui nooit uit als een dweil, hang hem ook nooit te drogen op een kleerhanger. Wol rekt namelijk heel snel uit op het moment dat het nat is. Kortom, laat je trui liggend drogen. Anders wordt hij zo een of twee maten langer.
Droog wollen truien na het wassen liggend
Na het wassen van je wollen trui moet je trui uiteraard de tijd hebben om verder goed te kunnen drogen. Leg je natte wollen trui op een droge, schone handdoek en rol die op als een bonbon. Zo druk je het water er zachtjes uit. Ontrol en leg je trui te drogen op een nieuwe droge, schone handdoek. Breng je trui opnieuw in vorm met je handen. Jouw trui kan na een tijdje wat ‘opwollen’ en dus pluisjes laten zien. Verwijder de meeste pluisjes met je handen of met een kledingroller of een pluisjeskam. Wintertruien kun je in de zomer het beste bewaren in een afgesloten plastic zak of doos. Voeg eventueel een zakje met wat lavendel en of ceder toe. Zo blijven insecten weg van je wollen kleren.
Gewassen weg leggen voor volgend seizoen
Het is belangrijk je trui regelmatig te wassen. Niet alleen om hardnekkige vlekken te verwijderen maar ook om motten te voorkomen. Motten komen namelijk op vlekken (eiwitten) af, dat zijn ook vlekken die jij zelf niet ziet. Reinig wol in ieder geval vlak voordat je het, in een plastic zak bijvoorbeeld, weg legt voor het volgende seizoen. Een laatste tip is dat op het moment er geen vlekken in de trui zitten, hem een nachtje in de vriezer te leggen. Door de kou gaan de geurtjes eruit en gaan bacteriën dood. Op deze manier blijft de trui ook fris.